Příběh Lilly (Lillian Engera) - 4

Část 4

Bylo po boji. Skupina hrdinů se na sebe unaveně podívala a všichni svorně začali prohledávat mrtvoly. Našli pár zlaťáků a několik dalších drobností, ale nic, co by bylo nějak významné. Vydali se lesem po cestě dál k cíli své cesty – do dřevorubeckého tábora. Pokračovali dál na sever a když už se na nebi objevily červánky a slunce začalo zapadat, rozhodli se utábořit se. Našli si místo trochu kryté, ale blízko cesty. Kello byl velmi unavený a už se těšil, že si odpočine. Drake si vzal první hlídku. Cítil neklid snad, jako kdyby tu nebyl vítán. Jako kdyby tu nikdo z nich neměl být. Tyto pocity však hodil za hlavu, podobně se cítil všude. Když se probudil na hlídku Kello, viděl, že Fala byla vzhůru a sledovala okolí. Jakoby dávala na něco pozor, ale za celou jejich hlídku se nic nestalo. Tak to pokračovalo i po zbytek hlídky, kterou měla Lilly, nic zvláštního se nestalo.

Ráno se vydali na cestu. Cesta zabrala půl dne, ale nakonec se před nimi objevilo malé prostranství s několika stany, rozestavěným dřevěným srubem a řekou. Zastavili se na kraji a chvíli si prostranství před sebou prohlíželi. Nebylo pochyb, že to byl dřevorubecký tábor. Klid, který všude panoval, byl zarážející. Tábor byl opuštěný, tu a tam byla známka rychlého odchodu jeho obyvatel.  Kello chtěl ještě chvíli pozorovat tábor, přece jen to bylo celé divné, ale Drake se ihned vydal hledat Tibora Vestra, starostova bratra. Zamířil ke srubu. Kello se nakonec schoval ke stromu a Lilly zůstala stát na místě, částečně skrytá za náspem. Chvíli se nic nedělo. Kello dal povel vlčici, aby se proplížila táborem. Když se dostala přibližně doprostřed, začala se třást země a vylezla z ní nestvůra. Měla malinkaté oči a velká klepeta a kusadla. Druidka se zhnuseně otřásla. Když se nestvůra vrhla na Falu, Kello ihned popadl luk, instinktivně zamířil a vystřelil. I když se trefil, termita v útoku nezastavil. Vlčice byla naštěstí mrštná a prvnímu útoku se obratně vyhnula.

Mladý hraničář se na termita vrhnul se vší zuřivostí. Pro jeho zbrklost však šíp proletěl vedle termita a Kello byl ještě rád, že nezasáhl Falu. Termit vylezl celý ze země. Byl obrovský.
„Co to k sakru je?“ zamumlal Drake.
Termit se přesunul za Falu a zaútočil zpátky na mladého hraničáře. Zasáhl oba.
Druidka, která se doposud nepohnula z místa mezitím zběsile prohledávala knihu potvor, kterou měla neustále u sebe. Dlouho se snažila najít nějakou užitečnou zmínku, ale nebyla moc úspěšná. Jméno potvory jí k ničemu nebylo, zbytek stránky byl zničený. Jediné, co dokázala rozluštit bylo, že nestvůra je docela dost silná. Povzdechla si a podíval se na knihu. Neměla ji tak dlouho, aby věděla, které nestvůry jsou v ní popsány. Asi by si měla v co nejbližší době udělat čas a celou ji důkladně prolistovat. Poslední dny však byly celkem hektické. Z úvah ji vytrhlo, když se znovu začala třást země. Drake zareagoval téměř okamžitě a vystřelil směrem, odkud se ozýval hluk a cítil chvění. Jeho šíp však dalece přeletěl cíl. Všichni už tušili, co bude následovat. O chvíli později se jejich domněnky naplnily a ze země se začal hrabat další termit. Fala rychle odběhla mezi stany. Zastavila se a zírala směrem na východ.
„Ne, už zase,“ zašeptala Lilly vyděšeně a doufala, že to nebude další termit. V hloubi duše však věděla, co bude následovat. Během toho, co Drake i Kello ze všech sil bojovali, se v zemi opět objevila puklina a vylézal z ní další termit. Situace vypadala čím dál zoufaleji. Ještě ani jednu nestvůru nezabili a ony přitom lezly ze země jako houby po dešti.

Lilly nevěděla jak, ale v její blízkosti se najednou odehrával boj Drakea s termitem. Termit právě chrlil proud kyseliny, která hraničáře zasáhla. Druidka se zapojila do boje a svou ledovou magií zasáhla termita do místa, kde byl už zraněný. Ledový úlomek zajel hluboko do jeho těla a on začal pomalu couvat. Drake si vzápětí přivolal svého malého dráčka a se štítem v ruce doběhl k termitovi. Jeho společník, malý dráček, se zahryzl do nestvůry. Z rány se vyvalila hustá lepkavá tekutina. Do boje se zapojil jeden z termitů, kteří zůstali nezraněni a zaútočil na Drakea. Přidal se i Kello, boj začínal vypadat jako nepřehledná změť všech možných bytostí a schopností. Fala, která se držela mimo boj, neustála útok třetího termita a padla zraněná k zemi. Nikdo nevěděl, jestli to přežije, všichni ostatní měli dost práce s tím, aby zůstali sami na živu. Byli od ní moc daleko, aby jí mohli nějak pomoci. Nejvíce to štvalo Kella, nedovolovalo mu to jasně přemýšlet. Ani Lilly nebyla v dobré psychické pohodě. Zaútočila na těžce zraněného termita, který držel Drakea. Daní za jeho zabití však bylo zranění hraničáře. Nenáviděla, když musela zranit své společníky. A přesto neměla jinou možnost. Drake to však bral statečně a ještě se na Lilly usmál. Všichni pocítili záchvěv naděje, když jednu potvoru porazili. Když si však uvědomili, kolik s tím bylo práce, naděje je zase opouštěla.

Boj pokračoval dál. Drake statečně rozdával rány a mrštně uhýbal, pomáhal mu dráček s ohněm. Kello dál hbitě střílel šípy do míst, kde nejvíce zraňovaly a Lilly propadala většímu a většímu zoufalství pokaždé, když útočila na termita a zranila přitom Drakea, který se zásadně pohyboval blízko něj. V posledních dnech zažila tolik boje. Musela zranit tolik lidí. Hlavně své společníky. Pomalu si k nim nacházela cestu, snad už to mohli být přátelé. Přivádělo ji to k zoufalství. Toužila po někom, kdo by ji přijal. Už dlouho se necítila být někde doma. A teď, za těch několik dnů, kdy zažívala hezké i nebezpečné chvíle s těma dvěma blázny, jak je v duchu nazývala, se vlastně cítila šťastná. Cítila se být členem malé skupiny a na pár chvil přestala řešit to, na co myslela od doby, co opustila školu. Zakryla si dlaněmi obličej. Proč se to muselo tak zkomplikovat? Toužila léčit, uzdravovat, pomáhat. Místo toho zraňovala a ubližovala. Možná proto musela tenkrát odejít. Otřela si slzy z očí a pokračovala dál v boji. Nic jiného jí nezbývalo.

Termit, který byl pod útokem celé skupiny se bránil a rozdával rány zpátky. Drake ho posledním mocným útokem zbavil kusadel i s hlavou a zbavil tak skupinu dalšího termita. Zbývající termit se postavil mezi Kella a Falu tak, aby jí nemohl pomoct. Vypadalo to, že je o něco silnější než předchozí dva. Vydával podivný klapavý zvuk. Znamenalo to něco? Chtěl někoho přivolat? Nebo jim chtěl něco sdělit? Nebyl čas nad tím přemýšlet. Mladý hraničář se vrhl k vlčici, aby ji mohl ochránit. Vypadalo to, že byla pořád na živu. Nevěděl však, jak dlouho takhle vydrží. Drake se poklusem vydal za nimi. Lilly se trochu uklidnila, když vytáhla kuši a střelila po nestvůře šíp. Kello se do termita pustil se dvěma meči. I když mu nezpůsobil smrtelné zranění, potvora se rozvřeštěla, divoce klapala kusadly a nakonec si roztrhla hruď a skácela se mrtvá k zemi.
Tohle rozhodně něco znamenalo! pomyslela si druidka a srdce jí divoce tlouklo v hrudi. Co se stalo? Proč? Skončilo to?
Drake, co bylo pro něj typické, brblal: „Nejprve nějaké toxické cosi, co mi ubírá život, teď zase rány, které mi ubírají život… ještě, že vypráví příběh o legendě, jinak bychom se jí museli zbavit…“ Lilly, o které byla řeč, stála daleko. Zaneprázdněná svými vlastními pocity vůbec neslyšela, co o ní starší z hraničářů prohlásil.

Když doznělo vřeštění posledního termita, objevila se v zemi další puklina. 
Je to tu zase, pomyslela si druidka a povzdechla si. Odevzdaně se dívala přes celý tábor až k řece, kde se třásla země. Jen několik metrů od vlčice a obou hraničářů. Potvora, která vylézala ze země, pronikavě vřeštěla a když se objevila v celé své kráse, byla ještě větší než předchozí termiti. Došla k hraničářům, kolem ní praskaly kusy dřeva, jak se prodírala navršenými hranicemi dřeva a čekala, co se bude dít. Kello se jí nevěnoval a zachraňoval Falu, která se nakonec zvedla a schovala se za blízký keř. Lilly i Drake byli unavení a i to se odráželo na jejich neúspěšných nebo méně úspěšných útocích.
„Umřeme jako legendy,“ prohlásil odhodlaně Drake ke svému malému dráčkovi, který mu neustále pomáhal. V tu chvíli ještě nevěděl, že nezbývalo mnoho, aby jeho slova byla prorocká. Nestvůra mu opětovala útok s mnohem větší úspěšností. Přitom se jí podařilo hraničáře chytit. Konečně se přidal i Kello se svým lukem, ovšem také neúspěšně. Druidka přešla doprostřed tábora, aby byla blíž k místu, kde se odehrával boj. Termití královna se zrovna pokoušela rozdrtit Drakea. Vypadalo to, že by mohla být úspěšná, Drakeův malý dráček zmizel a hraničáři padla hlava ke straně. Mladšího hraničáře to rozhodilo. Šíp, který vystřelil, jen žbluňknul v řece, ani neletěl blízko nestvůry.
„Co mám teď sakra dělat?“ panikařila Lilly. Nečekala, že by se mohli dostat do takové situace. Nebyla schopná přemýšlet. Ještě byla nešťastná z toho, jak systematicky ubližovala Drakeovi v boji s předchozími termity. Co teď? Co teď? Co teď? Nakonec v sobě sebrala téměř poslední zbytky magické síly a poslala na královnu ledovou magii. Drake, který byl v bezvědomí, nějakým zázrakem přežil. Druidka se zhrozila, co udělala. Když umře, budu si to hrozně vyčítat, proběhla jí hlavou myšlenka a rozběhla se k Drakovi. Co jsem to udělala? Ani nepřemýšlela nad tím, že by na ní mohla královna zaútočit, což se vzápětí stalo. Mezitím, co Kello útočil na termití královnu, se druidka pokoušela zachránit Drakea. Přemýšlela, čím by ho mohla vyléčit nebo jak by mu alespoň trochu pomohla. Doběhla k němu a po nějaké chvíli se jí ho povedlo stabilizovat. Když na ně královna opět zaútočila, věděla, že už jim nezbývá moc času. Rozhodla se všechno vsadit na jednu kartu. Nadechla se a nechala proudit magii skrze své dlaně. Přála si, aby to vyšlo. Nevnímala rány, které měla po celém těle, nevnímala Kellův křik, měla jen zoufalou touhu léčit.
„No tak, Drakeu,“ šeptala. Věděla, že bez něj nemají šanci. Ale jak na tom bude, až se probere? A probere s vůbec? To nevěděla. Byla téměř na konci svých sil, když se hraničář probral.

Potom se stalo něco, co vůbec nikdo nečekal. Termití královna vřeštěla a vřeštěla a pak se prostě otočila a zmizela v díře, ze které vylezla. Nikdo nevěděl, proč to udělala, stejně tak nikdo nevěděl, co se bude dít dál. Ale vypadalo to, že by si mohli chvilku oddechnout. Druidka se zhroutila na zem, byla vyčerpaná. Nevěděla, jestli víc psychicky nebo fyzicky.
„Neutíkej!“ křičel Drake na královnu, která zmizela v zemi. Ale sotva dýchal, natož aby ji pronásledoval.
Kello se ohlédl na vlčici. Tak i tentokrát jsme to zvládli, pomyslel si. I když se zdálo, že nebezpečí jim už nehrozí, zůstávali dál opatrní. Pořád jim tu něco nesedělo.


Fala

Pokračovat na část 5

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Příběh Lilly (Lillian Engera) - 2

Iris (Tomb of Annihilation) - 1